Koninklijke Orkestvereeniging Symphonia

Henk Briër, dirigent van 1966 tot 2001

Laatste liefdadigheidsconcert

Het laatste liefdadigheidsconcert was in 1975 ten bate van het Rotterdamse Rode Kruis en bracht tienduizend gulden op. Het hoogtepunt van de uitvoering vormde tevens de grootste uitdaging in de vorm van het welbekende en geliefde tweede pianoconcert van Rachmaninoff met als solist de bekende pianist George van Renesse (1909-1994). Er volgde een uitbundig applaus voor solist, dirigent en orkest.

In dertig jaar tijd was voor driehonderdduizend gulden ten gunste van voornamelijk Rotterdamse goede doelen bij elkaar gespeeld. Secretaris Frits Pot verwoordde dit als volgt: "C'est le ton qui fait la musique, c'est la musique qui fait les tonnes".

De 76-jarige Jansse sr., sinds 1917 violist in het orkest, sinds 1946 bestuurslid en vanaf 1963 voorzitter, was de grote organisator. Hij regelde in 29 jaar maar liefst 60 liefdadigheidsconcerten. Als blijk van waardering ontving hij van de Rotterdamse Kunststichting de zelden aan amateurs toegekende Penning van de Maze. Het financiële succes was mede te danken aan een grote groep enthousiaste dames die, in een comité verenigd, de kaartverkoop op zich nam.

naar boven