Koninklijke Orkestvereeniging Symphonia

Jaap Stotijn, dirigent 1946-1955

Eduard Flipse prijst Symphonia aan

Een bijzonder concert vond plaats in 1951 ten bate van het pensioenfonds van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het bracht maar liefst f 5526,- op. Dirigent Eduard Flipse (1896-1973) raadde in zijn dankwoord muziekleerlingen aan stage te lopen bij Symphonia. Dat dit orkest inderdaad een goede leerschool was bleek onder meer uit het feit dat een van de houtblazers van het Concertgebouworkest zijn carriëre was begonnen bij Symphonia.

Vergadering met het bestuur van het pensioenfonds van het Rotterdams Philharmonisch Orkest
Overhandiging van het batig saldo van het concert op 29 januari 1951

En niemand minder dan Herman Krebbers speelde samen met Symphonia het vioolconcert opus 77 van Johannes Brahms op 5 mei 1951, zes jaar na de bevrijding. Het was een gala-avond voor het Nederlands Studenten Sanatorium en de Vereniging Dennenheuvel voor Handels- en Kantoorbedienden.

De muziek klonk in een volle Rivièrahal met veel jeugd. De dames schitterden in hun avondtoiletten en de heren waren in rok en smoking. Veel mensen kwamen nu eenmaal voor de gezelligheid van het uitgaan. Na afloop was er een vrije bezichtiging van de feeëriek verlichte exotische vogel- en bloemserres. Verder werden de bezoekers geamuseerd met goochelen en handlezen en konden ze genieten van de gebruikelijke hapjes en drankjes. Aan het eind van de avond was er een groot bal. Bij de ingang waren kaartjes verkrijgbaar voor de extra trams die om twee en drie uur 's nachts vertrokken naar de verschillende stadsdelen tegen een vergoeding van dertig cent.

Een van de concerten was overigens opgenomen op de Sonofil van het bestuurslid Jacques de Monchy. Zo kon Stotijn alle vreugden en angsten van het concert herbeleven.

naar boven