Koninklijke Orkestvereeniging Symphonia

Jaap Stotijn, dirigent 1946-1955

Hoed af voor Symphonia

Het bestuur van Symphonia vond steeds weer bijzondere goede doelen om voor te spelen, zoals op 27 januari 1947 de Stichting Parkherstellingsoorden, sinds 1924 te Rotterdam gevestigd. Deze stichting stelde zich ten doel in haar beide 'lighallen' - gelegen in het Park achter de Noorse Kerk en in Rotterdam-Zuid aan de Enk - patiënten op te nemen die na een ernstige ziekte, operatie of bevalling een rustkuur met degelijke voeding nodig hadden.

Ook mensen die verzwakt waren, overwerkt of ondervoed konden in de hallen weer op krachten komen. Symphonia zorgde voor een financiële bloedtransfusie, vooral in de zeer uitvoerige pauze waarin ettelijke glaasjes likeur en sterke drank door dames en heren tot hun natuurlijke bestemming werden gebracht onder de tonen van het Symphonia-strijkje.

Na een tweede concert in datzelfde jaar, waaraan onder meer de zangeres Ankie van Wickevoort Crommelin meewerkte, gebood de verslaggever van het Rotterdams Nieuwsblad muziekliefhebbers de hoed af te nemen voor Symphonia:

Geen feesthoeden s.v.p., maar serieuze concerthoeden, zoals deze gebiedende wijs serieus is gemeend. Deze dilettanten verdienen achting en bewondering... Dit is een homogeen orkest, dat tegenover de beroepsorkesten klein lijkt, maar uiterst dapper is... Een sfeervolle 'prom en miniature'. 2)

Drie jaar later, in mei 1950, klonk ook het Concertino voor hobo van Clara Wildschut (1906-1950) voortreffelijk. De jeugdige hoboïst Evert van Tright bood veel beloften voor de toekomst. De pers prees het strijkorkest van Symphonia met zijn negen cello's, vier contrabassen en een legertje violen en altviolen. Bovendien was er een prima slagwerkster in Romeo en Julia van Tsjaikovsky en Wiener Dreivierteltakt van Johan Wagenaar (1862-1941).

Sommige concerten buiten Rotterdam zijn de moeite waard om te vermelden, niet wat de muziek maar wat de omstandigheden betreft. In Lekkerkerk bijvoorbeeld zou het Geheelonthouderskoor zingen met begeleiding van een deel van Symphonia. De begeleiding leverde minder moeilijkheden op dan de autobustocht erheen:

naar boven