Koninklijke Orkestvereeniging Symphonia

Henk Briër, dirigent van 1966 tot 2001

Sint kan bezuinigingen niet voorkomen

Gelukkig kreeg het financieel jaarverslag wel een positief eindcijfer evenals het halpromenadeconcert van 28 november 1982 met onder meer de Symphonie nr. 93 van Haydn die vermoedelijk nog nooit in Nederland was uitgevoerd. De massale opkomst van het publiek - alle stoelen en de trap in de hal waren bezet en de bovenfoyer zat stampvol - was mede te danken aan het optreden van de pianist Paul Komen die solist was bij de Variations Symphoniques van César Franck. Hij vertolkte dit werk intens muzikaal en behaalde daarmee terecht veel succes.

De kosten aan solisten en assistenten voor elk van de twee concerten bedroegen gemiddeld ƒ 1.850,-. Het werd duidelijk dat hierop zou moeten worden bezuinigd, hetgeen alleen mogelijk was als de lege plaatsen werden bezet door amateurs in plaats van de gebruikelijke professionele invallers. Bovendien was het noodzakelijk de toegangsprijzen voor de concerten te verhogen van ƒ 2,50 naar ƒ 3,50.

In december 1985 was pianist Willem Brons de solist tijdens het concert in f (BWV 1056) van Johann Sebastian Bach en in het Konzertstück in G opus 92 van Robert Schumann. Na de pauze speelde het orkest de 18 variaties over een Sint-Nicolaasliedje van Jan van Gilse, waarbij de Sint met gevolg bij de laatste variatie door de zaal naar het podium schreed, alwaar hij goedkeurend het orkest aanhoorde.

Generale repetitie op 8 december 1985 in Hal de Doelen

De goedheiligman - die overigens een opvallende gelijkenis vertoonde met oud-voorzitter Jansse - ging op de bok staan en huldigde Henk Briër die al twintig jaar voor het orkest stond met een lang gedicht. Hij vereerde mevrouw Briër met een boeket en vertolkte vervolgens tot ieders verrassing als gastdirigent de 18e variatie voor een tweede keer.

Ook muzikaal gezien was het concert geslaagd: solist, dirigent en blazers kregen goede kritieken in de pers. Alleen de strijkers, voorheen de trots van Symphonia, stelden enigszins teleur. Hun ouderdom kwam hoorbaar met gebreken , zij werden nu zelfs 'de achilleshiel' van het orkest genoemd.

naar boven