Koninklijke Orkestvereeniging Symphonia

Jaap Stotijn, dirigent 1946-1955

Likeur, appelwijn en gebak

De pauze was afgestemd op `weldadigheid met genoegen': stevige prijzen voor gehemelte strelende spijzen en dranken ten bate van 'Nederland helpt Indië'. Het publiek kon bijvoorbeeld genieten van likeur, Zeeuwse appelwijn en allerlei lekkernijen van banketbakker Jansse. Bovendien was er een tombola met talloze prijzen. De pauze duurde dus lang.

Daarna speelde het orkest de Symphonische Rhapsodie over het Wilhelmus van Jules Zagwijn, met medewerking van de Christelijke Oratoriumvereniging. Dit moderne stuk werd door sommigen geestdriftig ontvangen maar door anderen opgevat als een belediging van "ons schone volkslied". Hoe de Hebriden-ouverture van Mendelssohn had geklonken was de recensent niet bekend, want de lengte van deze mooie avond ging zijn begrip van een concert iets te boven. 1)

Het tweede concert op 8 mei 1946 was ten bate van SIMAVI (Steun In Medische Aangelegenheden Voor Inheemschen). Behalve een concert van Symphonia en de gebruikelijke tombola was er een kindermiddag met het zangspel Verleden en Heden, opgevoerd door Diaconessen. Verder werden de kinderen vermaakt met goochelen, poppenkast en een sprekende pop, terwijl de moeders in de Rivièrahal een kopje thee met een gebakje of een likeurtje 'savoureerden'. De opbrengst die dag voor Simavi was maar liefst negenduizend gulden.

Aankondiging liefdadigheidsconcert t.b.v. SIMAVI, 1946

Wim Jansse dichtte over dit concert in het jaarverslag:

Er was een rijke keuze dranken Oude klare, cognac en wijn; Een glaasje van dit kost'lijk goedje En blazers spelen ééns zo fijn .

naar boven